Välj träningsform rätt
För dem som ska börja träna kan ett träningsprogram vara precis det som behövs. Man får då en rad övningar att förhålla sig till, och träningen blir på så vis enklare att strukturera upp och genomföra – särskilt för den som är nybörjare. Givetvis är det dock inte bara nybörjare som använder sig av träningsprogram. Även den som är mer erfaren, men som kanske vill ändra riktning på sin träning kan dra stor nytta av ett sådant program.

Vilket träningsprogram man bör välja beror givetvis på vad man vill ha ut av sin träning. Träningsprogrammen kan också innehålla en rad olika träningstyper, till exempel cirkelträning eller löpning. Cirkelträning är bra för både styrkan och konditionen, medan löpning som bekant är bäst för bara konditionen. Kort sagt är ett träningsprogram mycket bra att ha – på många olika sätt.
Styrketräning
Styrketräningsprogram finns det mängder av på nätet. Känner du dig otrygg med att förlita dig på olika hemsidors program, går det också bra att kontakta en PT på ditt gym för att få ett personligt program som passar dig och dina mål med träningen. Läser man annars med ett kritiskt öga kan man givetvis hitta utmärkta program på nätet. Granska hemsidans popularitet och leta efter kommentarer från personer som har testat sajtens program.
Cirkelträning
Vill man träna både styrka och kondition finns det en uppsjö av olika träningsprogram med cirkelträning på nätet. Cirkelträning är en ganska modern träningsform som syftar just till att träna både styrka och kondition. Cirkelträning är överlag en mycket flexibel, men samtidigt effektiv träning. Ofta handlar det om mellan sex och tio övningar som är strukturerade efter en särskild sekvens. När man kör cirkelträning, ska varje övning göras ett visst antal gånger (anges i träningsprogrammen) innan man går vidare till nästa övning.

Det som cirkelträning just går ut på är att göra en serie övningar utan att vila mellan övningarna. Många anser att farten och intensiteten man håller, då man inte vilar mellan övningarna, är det som är bra för kroppen. Den får helt enkelt en riktig omgång med cirkelträning.
Löpning
Löpningsprogram är mycket populära, inte minst därför att joggning och löpning överlag är mycket populärt. Exempel på populära program är de du kan följa för att klara av att springa ett maraton på ett visst antal veckor. Även program som syftar till att den som utför det ska klara av att springa en mil på en viss tid.